Beatles Neden Başarılı Oldu?

Başarı kavramı aslında çok geniş bir kavram ve şu anda bu yazdıklarımı okuyorsanız acaba ben başarılı mıyım? diye kendinize muhtemelen soruyorsunuzdur. Bana göre şu anda eğer mutluysanız yani yaptığınız iş, gittiğiniz okul ve hayattan memnunsanız başarılısınız diyebiliriz. Akademik anlamda bakarsak sahip olduğunuz kaynak ve yetenekle gelebileceğiniz en iyi noktadır. Eğer elinizdeki kaynak ve mevcut yeteneğinizle ulaşmak istediğiniz noktaya gelebiliyorsanız başarılısınızdır. Bu anlamda doğru stratejileri uygulayabilmek bir başarıda büyük önem taşır. Ama başarının bir taktiği var mı? Yani çok zeki yetenekli olmak dışında onu kast ediyorum! Stratejisi var mı? Tabii ki var. Malcolm Gladwell’in Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur? adlı kitabını uzun zaman sonunda okuma fırsatım oldu! Amerika’da 1 numara olan bir kitap; her ne kadar kuzenim Handan bu tip kitapların satmak için yazıldığını söylese de bana çok şey kattı diyebilirim o yüzden sizlere de tavsiye ederim. Gelelim asıl konumuza Malcolm  kitabını iki bölüme ayırıyor; Fırsat ve Miras. Anlaşılacağı üzere fırsatların değerlendirilmesi sayesinde başarının geleceğini ve miras sayesinde de öne çıkılıp başarılı olunacağını savunuyor. Fırsatlar bölümünde gözüme çarpan en önemli bölüm 10 bin saat kuralı! Burada araştırmacıların; gerçek uzmanlık için sihirli sayının 10 bin saat olduğuna ilişkin inançlarında fikir birliğine varmış durumda. 17 yaşında nasıl dj prodüktör çıkıyor diye soruyorsanız işte cevabı 10 – 13 yaşında başlıyorlar çalışmalara:)
Gelmiş geçmiş en iyi rock gruplarından biri Beatles bu kuralı çok iyi uygulamış ve fırsatları çok iyi değerlendirmiş. Kitabında Beatles’in nasıl deneyim kazandığı nasıl bir yol izlediği konusunda ip uçları veriyor. Başarılı olmalarında bunun etkisi bence de çok büyük! Yani 10 bin saat kuralının. Kısa sürede 10 bin saatlik süreyi tamamlamışlar.

Bir koroyu dinlemeyi çok seviyorum. İnsanlığı çok seviyorum – bir parça müzik için kendilerini adamış gerçek insanların yüzünü görmeyi. Takım çalışmasını çok seviyorum. Onları böyle işbirliği içerisinde görünce insan ırkı için daha olumlu düşünebiliyorum.

Paul McCartney

Beatles 1964 Şubat ayında Amerika’ya gelerek müzik sahnesine hızlı bir giriş yaptı ve birçok hit parça üretti. Grubun nasıl kuruldu konusuna hiç girmiyorum ama bildiğimiz şu ki 1957 yılında Lennon ve McCartney ilk defa müzik yapmaya başladı. Basit ve kendilerini geliştirmeye çalışan liseli bir rock grubu iken Hamburg’tan davet aldılar. Olayın kopma noktası burası. O zamanlar Hamburg’da Rock and Roll kulüpleri yoktu! Striptiz kulüpleri vardı:)

Bruno adlı bir kulübün sahibi bir fikri hayata geçirmeye çalışıyordu. Büyük bir gösteri olacak saatler sürecek bir çok insan içeri girecek bir çoğu çıkacak ve performanslar devamlı aralıksız devam edecekti. Hamburg’da çalan grupların bir çoğu Liverpool’dan idi ve bu bir tesadüftü! (Tesadüf diye bir şey var mıdır?) Neyse anlaşmalar yapıldı ve Beatles orada başka kulüplerde anlaştı orada performanslarını sergilediler. Orayı özel kılan şeyse Hamburg’da her şeyi bulabilmeleri idi:) Her şeyden kastım  kızlar ve daha fazlası..Bir kere çok para ödenmiyor, akustik berbat ve dinleyici kitlesi yine aynı şekilde çok kötüydü. Sadece burada uzun süre müzik yapma şansı buldular!

İyiye gittiler ve özgüvenleri arttı. Liverpool’da 1 saatlik performans şansı bulurken orada en iyi şarkılarını defalarca tekrar edebiliyorlardı.

Hamburg’da sekiz saat müzik yapmak zorundaydık!

Haftada yedi gece çaldılar hemde her gün sekiz saat! Beatles 1960’dan 1962 sonuna kadar en az beş gece olmak üzere 106 gece çaldı. İkinci yolculuklarında 92; üçüncüde 48 kez çaldılar. Daha bir çok saat… Sonuç olarak 1964 patlamasına kadar 1200 canlı performans sergilediler.

Başta iyi değillerdi, öğrendiler iyi olmayı, dayanma gücünü öğrendiler, hemen hemen her parçayı öğrenmek zorunda kaldılar coverlar yaptılar.

indraclup0416

‘Beatles’ın ilk defa performans sergilediği Hamburg Indra Clup’

Şimdi hikaye böyle bunu kitabında Malcolm böyle anlatıyor buradan nasıl ders çıkartılabilir? Neydi başarılı olmalarındaki sebep aslında bu hikayede gizli diyebiliriz.

  • Bir fırsat çıktı karşılarına kötüydü ama küçümsemediler ve deneyim kazandılar.
  • Devamlı konserleri sürdürmeye devam ettiler ve dayanıklı olmayı sahne tecrübesini ve özgüveni öğrendiler.
  • 10 bin saat kuralını çok kısa sürede tamamladılar ve uzman oldular yaşıtları arasında onlar kadar deneyimli bir grup yoktu.

Sonuç olarak başarı için şans gerekli mi? Evet ama bu şans görüp iyi değerlendirilerek bulunabilir. Yetenek lazım mı? Evet ama bu yeteneği çalışarak geliştirme strateji ile ortaya çıkabilir. Ama hepsinden önce fırsatlar geliyor galiba karşınıza çıkan fırsatları değerlendirip başarıyı yakalamanız dileğiyle.

Başarı sizinle olsun…

Kaynaklar;

http://www.idefix.com/kitap/outliers-cizginin-disindakiler-bazi-insanlar-neden-daha-basarili-olur-malcolm-gladwell/tanim.asp?sid=GYCBKKDP153SSIGTQTWE

http://www.telegraph.co.uk/culture/music/the-beatles/10030810/The-Beatles-chart-success-in-rivals-and-numbers.html

http://www.smart-magazine.com/en/beatles-indra-club/

 

 

 

Henüz yorum yazılmamış

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir