Müziğin Sosyal Medyadaki Tarihçesi

Bugünlerde Twitter’in Soundcloud’u alacağı yönündeki söylentilere tanık olmaya devam ederken; Twitter’ın kendi müzik hizmetinin ne kadar başarısız olduğunu ve eğer gerçekleşirse Soundcloud’u almakla ne kadar iyi bir iş yapacağını düşünürken Marmara Üniversitesinden sevgili hocam Prof. Dr. Cem SÜTçÜ (@cemsutcu) Blog hesabından bir link paylaştı ve bende sizin ile paylaşmak istedim. Müziğin sosyal medyadaki tarihçesi;

2003- Myspace çok kısa sürede müzisyenler ve müzik grupları tarafından keşfedildi ve kullanıcı sayısını arttırdı. Lily Allen ve Arctic Monkeys gibi isimleri Myspace borçlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Keşfedilmeyi bekleyen birçok müzik grubu ve müzisyen bu platformu kullanıyor. Her ne kadar bugünlerde başka farklı platformlar çıkmış olsa da yinede etkin konumda.

Şubat 2005- Youtube Her ne kadar şuanda Türkiye’den erişim olmasa da hakkında konuşmamızda sanırım sakınca yok? Youtube tüm dünyada müziklerin daha kolay hızlı ve istendiği zaman izlenmesi ve dinlenmesi için başarılı bir platform olarak hayatımıza girdi. Hem amatör hem de profesyonel müzisyenleri dinleyebiliyor ve izleyebiliyoruz. Iyi ki varsın Youtube…

Mart 2007- Twitter Etkinlikte sosyal medya dönemi SXSW müzik alanında büyük bir başarıdır.

sosyal_medya_1_2

Mayıs 2007- Yeni bir şaka furyası ortaya çıktı. Takip ettiğiniz bir konuda bir haber çıkar, videoya tıklarsınız ve Rick Astley’in 1987 yılındaki şarkısı “Never Gonna Give You Up bir anda karşınızda şarkı bu spam ile milyonlarca izlendi.

Ağustos 2007- Soundcloud yaratıldı. Sosyal bir ağ ve müzik tanıtımları için ideal bir mecra oldu ve çok kısa sürede geniş bir kitleye ulaştı.

SOUNDCLOUD

Ekim 2008- Spotify Türkiye pazarına henüz yeni girdi ama dünya üzerinde en etkili müzik servislerinden biri, çok farklı uygulamaları ile dikkat çekiyor ve müzik pazarlamasının yeni adı. Twitter’da çok güzel bir dil kullanıyorlar hoşuma giden platformlardan biri…

Ağustos 2010- Rdio şuanda Türkiye’de yayında değil arşivinde 25 milyon şarkı var. Aylık ücret uygulaması ile şarkılara playlistlere ulaşılabiliyor.

Eylül 2010- iTunes Ping Apple iTunes içine Ping ismi ile sosyalleşme fonksiyonu ekledi.

Mayıs 2011- Spotify ve Facebook partner oldu. Facebook kullanırken ne dinlediğinizi paylaşma özelliği geldi.

Haziran 2011- Justin Timberlake Myspace’i satın aldı.

Eylül 2012- Apple iTunes Ping özelliği kapattı ve Twitter ve Facebook ile entegre oldu.

Nisan 2013- Twitter- Twiiter #music hazırladı. Kullanıcıların yeni şarkıları keşfetmesi için.

Haziran 2013- Myspace Justin Timberlake ile birlikte ses getirdi yeniden yeniden hazırlandı tasarlandı. Ama hala eski günlerdeki gibi değil.

sosyal_medya_1_3

Tom Anderson hala bir sayfası ve Myspace üzerinde herkesin arkadaşı?

31 Ocak 2014- Katy Perry Twitter’da 50 Milyon takipçiyi geçen ilk kişi oldu.

23 Mart 2014- Twitter#music app store çekildi.

24 Mart 2014- Shakira Facebook üzerinde en çok like alan isim oldu.86.66 milyon fan

27 Mart 2014- Twitter ve Billboard gerçek zamanlı liste oluşturdu. En çok konuşulan şarkılar en çok sanatçıların listesini yarattı.

sosyal_medya_1_4

21 Mayıs 2014- Facebook Shazam’a benzer bir uygulama yayınladı.
Arada atladıklarımız olabilir. Onları da bana hatırlatabilirsiniz. aykut@aykutbalci.net

Henüz yorum yazılmamış

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir