Power Fm ve Metro Fm Ürün Yerleştirme ile Fi Dizisinde

, , , Permalink

Ürün yerleştirme son yıllar içerisinde çok sık duyduğumuz bir reklam yöntemi. ‘Bu programda ürün yerleştirme bulunmaktadır’ bu kelime ile çok sık karşılaşıyoruz.

Ürün yerleştirme Nedir?

Ürün yerleştirme, bütünleşik pazarlama iletişimi içerisinde reklam ve halkla ilişkiler için marka bilinirliği yaratmada, marka imajını desteklemede ve markaya itibar katmada güçlü  ve etkili bir formüldür.  Ürün yerleştirme, bir ürün, hizmet veya ticari markanın, ücret, ürün veya benzeri şey karşılığında, bir program veya güzel sanatlar eseri içine (dizi, film, klip, video oyunları, tv programları, romanlar, öyküler vb) bir imaj yaratmak için dâhil edilerek veya bunlara atıf yapılarak gösterildiği her tür profesyonel görsel işitsel ticari iletişimi ifade ediyor.

Ürün yerleştirme sayesinde markalar, sponsor olmanın karşılığında kendilerini filmlerde veya dizilerde görünür hale getirir. Marka burada bir taşla iki kuş vurmanın keyfini yaşar. Hem bir sanat ürününe yani program, dizi ya da filme sponsor olarak tüketici gözünde verdiği destekten dolayı sempati kazanır hem de dizi ya da filmin içerisine ürün yerleştirerek markanın kullanımını yaygınlaştırır ve itibar kazanır. Dizi ya da filmdeki ünlü ve popüler oyuncunun markayı kullanması, marka ile o ünlü ismin özdeşleşmesine katkı sağlar. Marka tüketici algısında yaratacağı marka imajı ve algısını bu sayede pekiştirir.

İnternet üzerinden Tv ve video izlenmelerinin artması ve reklamların izlenmeden geçilebilmesi gerçeği reklam sektörünü sıkıntıya sokmuş durumda. Son yıllar içerisinde teknolojiye olan düşkünlüğümüz ve genç kuşağın Tv ve Radyo’dan uzaklaşması ve internete yönelmesi markalar açısından; programların içeriğinde yer almak hayati önem taşımaya başladı.

Yapılan araştırmalara göre 1965’li yıllarda herhangi bir tüketici, reklamların ortalama %34’lük kısmını hatırlatırken, günümüzde sadece ortalama %2.21’lik bir bölümü hatırlıyor. Bu nedenle günümüzde tüketicilerin uzun vadeli akıllarında kalmak eskisi kadar kolay değil. Bu noktada sevilen dizilere, dikkat çeken şov programlarına ve filmlere ürün yerleştirmek etkili bir yöntem olarak kabul ediliyor.

Son dönemde oldukça popüler olan ve yazar Azra Kohen’in yüksek trajlı eserinden uyarlanan ve onunla aynı adı taşıyan Fi dizisinde ürün yerleştirme metodunu fark edilir bir biçimde görmekteyiz.

Samsung, Vodafone, Audi, Wolkswagen, Uludağ Premium, Eti Browni bunlar benim diziyi izlerken gördüğüm ürün yerleştirmeler. Unuttuklarım ve atladıklarım olabilir.

Dizinin 1.Sezonunun 10. Bölümünü izlerken bir araba sahnesi Duru ile Can Manay araba ile seyahat ediyor ve hemen gözüm 3 – 4 saniyelik görüntü ile arabanın içinde araba teybinde kayıtlı olan radyolara takılıyor, eşime gördün mü? diyorum radyoları. Ne radyosu diyor. Algıda seçicilik meslek icabı ben hemen fark ediyorum ama eşim fark etmiyor. Muhtemelen birçok insanda bunu fark etmiyor. Şimdi bu reklam gerçekten radyolar tarafından mı verildi? Yoksa rastgele mi tesadüfen denk mi geldi? Bence bilinçli verildi. Çünkü reklam şeklinin büyük bir çoğunluğunu ürün yerleştirme olan bir dizi bunu asla atlamaz diye düşünüyorum.

Hatta şöyle Fi dizisi sadece internetten ve Puhu Tv’den yayınlanıyor. Puhu Tv’nin Doğuş Grubuna ait olduğunu biliyorum. Ama görüntülerde hiçbir Doğuş grubu radyosu olmaması da dikkat çekici.

Sahnede araba teybinde kayıtlı radyolar; (01:07:04 – 01:07:07 arası)

1-Power Fm
2-Number 1
3-Metro Fm
4-Powertürk
5-Belli olmuyor
6-Joy Fm

Duru burada 3 numarada kayıtlı olan Metro Fm’i dinliyor. Aslında çoğu logo belli belirsiz.

Araba içindeki devam eden bir başka sahnede (01:10:30 – 01:10:34 arası)

1-Power Fm
2-Number 1
3-Metro Fm
4-Powertürk
5-Fenomen
6-Joy Fm

Bu sahnede ise üç dakika içinde Duru kanalı değiştirmiş Power Fm’e geçmiş.

Geçenlerde Twitter üzerinden Uryad’a bir soru sormuştum. (Riak’a sormam lazımdı sanırım) Gerçi cevap gelmedi ama 🙂 En çok hangi günler radyo dinleniyor demiştim. Sonrasında kısa bir süre sonra bir araştırma yayınladılar ve bende cevabımı almış oldum.

Buna göre; Sadece hafta içi değil, hafta sonu da radyo dinliyoruz. Genel kanının aksine hafta sonu en sık radyo dinlenme saatleri 12.00 ile 14.59 arasındadır.
Araştırmalara göre radyo en çok araçlarda dinleniyor.
Mesajı aldık sanırım:)

Şimdi eğer bu ürün yerleştirme gerçekten bilinçli bir şekilde yapıldıysa amacına ulaşmış mıdır?

Ürün yerleştirme insanları ne şekilde etkiliyor?

Çalışmalar gösteriyor ki ürün yerleştirme, örtülü bellek üzerinde etkili oluyor ve “farkında olmadan öğrenme”yi tetikliyor. Hatta ürün yerleştirmede, sevilen, beğenilen oyuncuların ya da uzmanların varlığı, tüketicinin markayı daha rahat hatırlanmasına ve markaya daha olumlu yaklaşmasına katkı sağlıyor. Tüketiciler karar verme sürecinde zihinsel kısayol (availability heuristic) kullanma eğilimindeler.

Dolayısıyla program içine yerleştirilmiş markayı gören tüketicide markanın popüler olduğu algısı artıyor; zihin, görünür olanın aynı zamanda popüler de olduğu çıkarımını yapıyor.
Bu ürün yerleştirme bölümün en önemli sahnesinde yapıldı. En dikkat çekici en unutulmaz sahneydi. Dolayısıyla bu ürün yerleştirme en çok arabada radyo dinlediğimize göre çok yerinde ve isabetli ve amacına ulaşacak bir reklam olmuş diyorum tebrikler.

Yararlandığım Kaynaklar;

www.connectedvivaki.com/urun-yerlestirme/

www.thebrandage.com/markalarin-urun-yerlestirme-ile-imtihani/

www.muzikonair.com/radyo-en-cok-nerede-ve-ne-zaman-dinleniyor/

www.cimri.com/blog/urun-yerlestirme-ve-pazarlama-stratejisi/

Henüz yorum yazılmamış

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir