İş Bankasından Dijital Kumbara

Kumbara benim çocukluk yıllarımda hayatımda çok önemli bir yeri olan bir tasarruf aracıydı. Henüz ilkokuldayken babamında bankacı olmasının verdiği şans ile birbirinden harika kumbaralara sahip oldum ve tabi ki para biriktirmenin ne keyifli bir şey olduğunu o yıllarda öğrendim. Şimdi devir değişti ve para biriktirme şekilleri de çok değişti. Hatta ödeme şekilleri içerisinde de paranın yavaş yavaş ortadan kalktığını görüyoruz. Yani fiziksel paradan bahsediyorum. Bir kaç yıl önce bir habere rastlamıştım.

Çocuklar nakitsiz kumbara ile dijital parayı öğrenecek! 

Yeni Zelanda’da faaliyet gösteren ASB Bank, Clever Kash adını verdiği akıllı kumbarayla çocukların nakitsiz kumbarası olmayı ve çocuklara birikim yapmayı öğrenmesini amaçlıyor. Bu dijital kumbaranın klasik kumbaralardan büyük bir farkı bulunuyor. Çocuklar bu kumbaraların içerisine bozuklukları atmak yerine, ebeveynlerinin mobil bankacılık uygulaması üstünden kendileri için açılmış birikim hesabına harçlık kabul ediyor.

Clever Kash üstünde ekranı bulunan bir oyuncak fil ile çocukların ilgisini çekebilecek bir tasarıma büründürülmüş. Ekranın üstünde o an için hesapta bulunan bakiye yer alıyor ve böylece çocuğunuz, harçlıklarıyla biriktirdiği paranın varlığına şahit olarak para biriktirme bilinci ve motivasyonu kazanıyor.

Haberin ayrıntıları bu şekildeydi…

Şimdi Türkiye’de de İş Bankası tarafından böyle bir adım atıldı. Hürriyet Gazetesi’nden Ahmet Can’ın haberine göre; Çin’de inovasyon merkezi açmaya hazırlanan banka, bu merkezler sayesinde rekabette öne çıkacak yeni nesil ürünler geliştiriyor. İşte bunlar arasında öne çıkanlardan biri de akıllı telefonlardan harçlık gönderilmesini sağlayan ‘yeni nesil kumbara’.

 

 

İlk kez 1928 yılında İş Bankası’nın müşterilerine sunduğu Kumbara, kısa sürede tasarrufun simgesi haline gelerek; birikim alışkanlığının yaygınlaşmasında ve tasarruf bilincinin gelişiminde önemli bir görev üstlenmiştir. 

Bluetooth ile akıllı telefonlara bağlanan kumbara, uygulama üzerinden tek dokunuşla harçlık verilmesini sağlıyor. Gönderilen para, kumbara sahibinin hesabına yatırılıyor. Tüm işlemler ise kumbara üzerindeki ekrandan görüntüleniyor. Arzu edenler klasik kumbarada olduğu gibi fiziksel para da atabiliyor.

Bundan sonra sanırım bayram harçlıkları sanal ortamda yollanacak. Bayram sabahı el öptükten sonra akıllı telefon ile para transferi yaparak harçlık yollanacak:) Her zaman inovasyon kazandıracak!

 

Henüz yorum yazılmamış

Yorum bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir